E-Devlet Kapısı 16 Yaşında: Türkiye'nin Dijitalleşme Yolculuğu
E-Devlet Kapısı 16 Yaşında: Türkiye'nin Dijitalleşme Yolculuğu
E-Devlet Kapısı, 16. yaşında 66 milyon 683 bin 837 kullanıcıya ulaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dijital hizmetlerin kalitesini artırdığını ve kamu hizmetlerinin daha hızlı ulaştığını belirtti.
16 Yılda Büyük Bir Başarı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'nın 22 hizmetle başladığını ve bugün itibarıyla 8 bin 316 hizmetle devam ettiğini ifade etti. 66 milyon 683 bin 837 kullanıcı sayısına ulaşan e-Devlet, Türkiye’nin dijitalleşme sürecinin önemli bir parçası haline geldi. Uraloğlu, “15 yaş üstü her 100 kişiden 96’sı şu anda e-Devlet Kapısı abonesi” dedi.
Bakan Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'nın Türksat AŞ tarafından kurulduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Aralık 2008'de açıldığını hatırlattı. Bu sistem, bürokrasinin hızlandırılmasına ve vatandaşların devletle olan işlerini kolayca yapabilmesine olanak tanıdı. Artık vatandaşlar, uzun kuyruklarda beklemeden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
Hizmet Kalitesinde Artış
Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'nın vatandaş-devlet ilişkisini katılımcı ve etkileşimli hale getirdiğini belirtti. Devlet tarafından sunulan hizmetlerin kalitesinin yükseldiğini ve kamu hizmetlerinin daha hızlı ulaştırıldığını vurguladı. Bu durum, vatandaşların yaşam kalitesini artırırken, dezavantajlı kesimlere ulaşımda da önemli bir rol oynadı.
Her yıl milyarlarca liralık tasarruf sağlandığını ifade eden Uraloğlu, “Her gün 11 milyona yakın kullanıcı girişi olduğunu düşünürsek, vatandaşlarımız için ne kadar önemli bir hizmet olduğu da ortaya çıkıyor” dedi. Bu sayede, kamu kurumlarına yapılan başvuruların sayısı da önemli ölçüde azalmış durumda.
2024 Yılında 4 Milyar Giriş
Bakan Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'na katılımın her geçen yıl arttığını belirtti. 2021 yılında 3,1 milyar olan hizmet giriş sayısının, 2024 yılının ilk 11 ayında 4 milyara ulaştığını ifade etti. Bu durum, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yeniliklerin etkisini göstermektedir.
Uraloğlu, vatandaşların artık kamu kurumlarını dolaşmadan işlemlerini gerçekleştirebildiğini belirtti. “Yaşadığı ilden farklı bir ildeki üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencilerimiz, seyahat etmek ve konaklamak zahmetinden kurtulmuş oldu” dedi. Bu durum, e-Devlet Kapısı'nın sağladığı kolaylıkların bir başka örneğidir.
En Çok Kullanılan Hizmetler
Uraloğlu, e-Devlet Kapısı üzerinden en çok kullanılan hizmetin SGK Tescil ve Hizmet Dökümü olduğunu belirtti. Bu hizmet, toplam işlemlerin yüzde 23,64'ünü oluşturuyor. Ayrıca, Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama hizmeti de önemli bir yer tutuyor.
Uraloğlu, “Vatandaşlarımız, e-Devlet Kapısı'ndan aldığı hizmetin yüzde 9,43’ünü, yani 400 milyona yakın, 'Ne Zaman Emekli Olabilirim?' hizmetini kullanmış” dedi. Bu veriler, e-Devlet Kapısı'nın ne denli önemli bir hizmet sunduğunu ortaya koyuyor.
Dijital Hizmet İhracatı
Bakan Uraloğlu, e-Devlet Kapısı’nın 66 milyon 700 bine yakın kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük dijital devlet hizmetlerinden biri haline geldiğini vurguladı. Türkiye’nin dijital hizmet ihracatını artırmayı hedeflediklerini belirtti. “Dost ve kardeş ülkelerin dijital devlet altyapısını Türksat eliyle kurmayı amaçlıyoruz” dedi.
Uraloğlu, “Hatta inanıyorum ki yakın zamanda dünyanın dört bir yanına ihraç ederek Türkiye’nin dijital hizmet ihracatını da önemli oranda artıracağız” şeklinde konuştu. Bu hedef, Türkiye'nin dijitalleşme alanındaki başarısını uluslararası düzeye taşımayı amaçlıyor.