Türkiye ve Çad Arasındaki İş Birliği: Kazan-Kazan İlkesi

23.01.2025 17:08
Türkiye ve Çad, iş birliğini kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye yönelik önemli adımlar attı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için çeşitli alanlarda iş birliği yapılacağını açıkladı.

Türkiye-Çad Arasında Kazan-Kazan Dönemi

TÜRKİYE VE ÇAD, İŞ BİRLİĞİNİ KAZAN-KAZAN İLKESİ DOĞRULTUSUNDA GELİŞTİRMEYE ÖNEM ATFETMEKTEDİR. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon 2. Dönem Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için çeşitli alanlarda mutabakat sağlandı.

Toplantının Önemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çad’ın başkenti Encemine’de gerçekleştirilen Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 2. Dönem Toplantısı’na katıldı. Toplantı, Türkiye ve Çad arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi açısından büyük bir öneme sahip. Uraloğlu, “Teknik heyetlerimiz, bilim, sanayi ve teknoloji, ulaştırma alanlarında iş birliğini değerlendirdi. İş birliğini sürdürmek ve daha ileri taşımak hususunda mutabık kaldık.” açıklamasında bulundu.

Toplantının ardından yapılan açıklamalarda, Türkiye’nin Çad ile ilişkilerini kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük bir önem atfettiği vurgulandı. Uraloğlu, “Türkiye, dost ve kardeş ülke Çad ile ilişkilerini her alanda kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük bir önem atfetmektedir.” dedi.

Türkiye’nin Afrika Stratejisi

Uraloğlu, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik stratejisinin olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. 2003 yılında başlatılan Afrika Stratejisi ile Türkiye-Afrika ticaret hacminin 5,4 milyar dolardan 37 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Bu durum, Türkiye’nin Afrika’daki ekonomik ve siyasi iş birliğini geliştirmeyi başardığını gösteriyor.

Ayrıca, Türk müteahhitlerinin Afrika genelinde üstlendikleri projelerin sayısının 1991’i bulduğunu ve ekonomik büyüklüğünün 96 milyar doları aştığını belirtti. Uraloğlu, “Afrika’nın 44 ülkesinde Büyükelçiliğimiz, 31 ülkesinde ise Ticaret Müşavirliğimiz bulunmaktadır.” diye ekledi.

İş Birliği Alanları

Toplantıda, Türkiye ve Çad arasında tarım, sağlık, enerji ve madencilik gibi kritik sektörlerde iş birliğini artırmak konusunda uzlaşıya varıldı. Uraloğlu, “Tarım sektöründe geniş kapsamlı bir iş birliği başlatma ve teknik düzeyde ikili platformlarda çalışma yürütülmesine karar verildi.” dedi.

Uraloğlu, ayrıca, Türk Standartları Enstitüsü ile Çad Standardizasyon Ajansı arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanması için çalışmalar yürütüleceğini belirtti. Bu tür iş birliklerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Gelecek Hedefleri

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Çad’ın kalkınmasına destek olma arzusunu dile getirdi. TİKA eliyle yürütülen teknik iş birliğinin daha ileri taşınması hususunda mutabakat sağlandığını belirtti. Çad ile eğitim alanında da iş birliği geliştirilmesi hedefleniyor.

Uraloğlu, “Önümüzdeki dönemde karşılıklı burslar, öğrenci değişim programları ve üniversiteler arası iş birliği yoluyla tecrübe paylaşımını daha da ileri bir noktaya taşımayı hedefliyoruz.” dedi. Bu tür projelerin iki ülke arasındaki dostluğu pekiştireceği düşünülüyor.

Bize Ulaşın